Cara Mengatasi HP Lemot Samsung, 5 Menit Auto Ngacir

Cara Mengatasi HP Lemot Samsung, 5 Menit Auto Ngacir, Bagaimana untuk menangani telefon bimbit Samsung yang perlahan, mungkin anda semua telah mengalami perkara seperti kelewatan dan panas pada masa yang sama. Oleh itu, jangan risau kerana sekarang kami akan memberi anda petua untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Cara Mengatasi HP Lemot Samsung, 5 Menit Auto Ngacir

Namun, kawan saya, jangan mengharapkan penampilannya lebih daripada spesifikasi telefon bimbit Samsung. Kerana setiap siri yang digunakan hari ini mempunyai hadnya.

Bagi pengguna telefon pintar utama, tentu saja, tidak ada masalah seperti ini, sama ada tersekat atau tersekat. Hasilnya, anda dapat menikmati lebih banyak daripada kemampuan telefon bimbit anda. Bagi pengguna telefon bimbit Samsung yang tidak berfungsi, kami mengesyorkan agar lebih sabar kerana prestasinya tidak begitu optimum. Untuk lebih memahami, mari baca lagi penjelasan Cara Mengatasi HP Lemot Samsung di bawah.

Punca HP Samsung Sangat Perlahan

Supaya cara mengatasinya berjalan dengan lancar, maka kita akan memberikan beberapa maklumat dari penyebabnya terlebih dahulu. Kenapa begitu? Tujuannya adalah untuk anda semua memahami secara terperinci apa yang menyebabkan telefon pintar lambat.

Berdasarkan maklumat yang kita ketahui pada masa ini, ternyata terdapat beberapa perkara yang menjadikan prestasi telefon bimbit menjadi panas atau ketinggalan malah skrin tidak bertindak balas sama sekali. Berikut adalah beberapa sebab utama:

 1. Terlalu banyak aplikasi yang dipasang. Sehingga daya simpanan memori dalaman habis.
 2. Penggunaan RAM melebihi had kapasiti telefon pintar. Biasanya kerana membuka aplikasi berat pada masa yang sama prestasi terpaksa berfungsi lebih banyak.
 3. Menjalankan sebilangan besar aplikasi. Memang, kadang-kadang perkara ini sering berlaku dan dilupakan tanpa menutup aplikasi yang tidak lagi digunakan.
 4. Memainkan telefon bimbit di kawasan panas. Sekarang ini boleh menjadi petunjuk kerana persekitaran yang panas dan penggunaan tanpa memikirkan keadaan di sekitarnya.

Sekiranya keempat adalah pengalaman peribadi dan dapat dipertimbangkan jika telefon bimbit Samsung anda mempunyai RAM & ROM bersaiz sederhana. Contohnya, RAM 2 GB, storan dalaman 32 GB, kemudian bermain permainan dalam talian yang berat seperti legenda mudah alih dan kebakaran percuma.

Cara Mengatasi HP Lemot Samsung

Setelah anda mengetahui apa yang menyebabkan prestasi telefon pintar anda perlahan, sekarang adalah masa untuk menyelesaikan masalah. Dengan beberapa contoh di bawah, sekurang-kurangnya anda boleh melakukannya untuk mengurangkan kelewatan telefon bimbit anda, sama ada baru atau terpakai.

Memperhatikan jumlah memori

Setiap telefon bimbit mesti dilengkapi dengan spesifikasi memori yang berbeza bergantung pada siri dan pengeluaran produk. Harap maklum bahawa bukan hanya RAM yang mempengaruhi prestasi alat anda, tetapi juga ada yang disebut memori dalaman.

Sekiranya kapasiti memori sedikit tertinggal, ini akan menjadikan prestasi perlahan dan kadang-kadang ketinggalan. Agar masalah ini dapat diselesaikan, anda harus mengelakkan menyimpan sejumlah besar data dalam memori dalaman.

Sentiasa Kemas kini Perisian

Petua kedua ialah anda melakukan kemas kini perisian secara rutin apabila terdapat pemberitahuan baru. Tujuan utamanya adalah untuk menyelesaikan masalah yang ada pada sistem operasi sebelumnya.

Kerana dengan kemas kini ini juga memberikan pengalaman baru daripada yang sebelumnya. Bahkan mungkin pengalaman pengguna telefon bimbit sebenarnya menjadikan sistem lebih teruk.

Untuk mengetahuinya, anda dapat memeriksanya secara langsung dengan: Pergi ke Tetapan> Tentang> Pembaruan Sistem> Cukup Pilih (Periksa Kemas kini). Setelah melalui pemeriksaan ini, ia akan menunjukkan sama ada perisian telah dikemas kini atau tidak. Bagaimana, cukup mudah bukan.

Nyahpasang Aplikasi yang Tidak Digunakan

Cara Mengatasi HP Lemot Samsung, Cara seterusnya untuk menyelesaikan telefon bimbit Samsung yang perlahan adalah dengan menghapus atau menghentikan aplikasi lalai yang tidak digunakan. Sesungguhnya, setiap produk telefon bimbit dilengkapi dengan beberapa aplikasi terbina dalam. Oleh itu, jika ada sesuatu yang tidak digunakan, kami sarankan menghapusnya.

Tujuannya adalah untuk memastikan prestasi berada pada tahap terbaik dan tidak membebani memori dalamannya. Tetapi ada aplikasi yang benar-benar tidak dapat dikeluarkan kerana rakan saya dapat mengatasinya dengan menjadikannya Disable.

Untuk mematikan aplikasi, cukup pergi ke menu Tetapan> Tab Berjalan> Pilih Aplikasi & Lumpuhkan. Lebih kurang seperti itu untuk menghentikannya.

Kosongkan Data Cache secara berkala

Cara keempat yang boleh dicuba seterusnya adalah membersihkan data cache. Kerana pada dasarnya cache adalah tempat penyimpanan data sementara untuk aplikasi yang anda miliki atau sedang gunakan.

Dengan cache ini, anda dapat dengan mudah dan cepat membuka aplikasi yang telah anda gunakan sebelumnya. Tetapi di sebalik faedah itu jika dibiarkan lama akan menyebabkan telefon bimbit Samsung anda menjadi perlahan.

Seperti yang akan kita katakan, bagaimana membersihkan cache sehingga prestasi telefon Android anda kembali baik. Cukup ikuti langkah berikut: Pergi ke tetapan> Aplikasi> Semua. Selepas itu pilih aplikasi yang ingin anda bersihkan kemudian pilih hapus cache.

Mematikan Auto-Sync

Cara mengatasi telefon bimbit Samsung yang perlahan seterusnya adalah mematikan ciri Auto-Sync, kerana jika anda mengaktifkannya, ia akan menghubungkan akaun yang dipasang dengan media sosial anda. Seperti Instagram, Facebook, Line, Telegram dan lain-lain.

Walaupun lebih baik mengaktifkannya, jika anda tidak mempunyai banyak kapasiti memori, kami mengesyorkan mematikannya. Kerana kesan besar yang dapat diterima pada alat adalah mempengaruhi prestasi.

Satu lagi kesan mematikannya adalah pada aplikasi e-mel / kalendar. Tetapi petua yang boleh dilakukan adalah mengaktifkannya ketika penting.

Menggunakan 1 Aplikasi Antivirus

Sekiranya rakan saya adalah pengguna yang mempercayai kelebihan antivirus pada telefon pintar Samsungnya. Adalah baik untuk memperhatikan maklumat ini. Kerana prestasinya seperti aplikasi lalai yang akan terus belajar di belakang layar.

Kesannya semasa memasang lebih dari 1 aplikasi antivirus adalah membuang RAM dan mengurangkan prestasi. Untuk mengatasi telefon bimbit yang perlahan, kami mengesyorkan agar hanya menggunakan 1 aplikasi dan yang anda fikirkan adalah yang terbaik antara yang lain.

Kurangkan Penggunaan Widget

Keberadaan widget memang memperindah penampilan skrin utama telefon pintar dan berguna sebagai jalan pintas untuk membuka aplikasi. Tetapi, hakikatnya ia menghabiskan banyak RAM.

Petua untuk mengelakkan ini, anda hanya perlu mengurangkan penggunaan widget di skrin utama. Walaupun kelihatan cantik ketika persembahannya menjadi perlahan, malah mengganggu aktiviti anda pada waktu yang mendesak.

Menggunakan Ciri Auto Bunuh

Adakah anda sering melakukan pelbagai tugas pada alat anda, tentu saja, anda sudah terbiasa mencari aplikasi android aktif di Aplikasi Terkini. Sekarang kerana terdapat banyak aplikasi yang berjalan serentak dalam Aplikasi Terkini, ia menjadikan RAM sesak dan kinerjanya lebih perlahan.

Untuk mengatasi telefon bimbit android yang perlahan ini, anda boleh menggunakan ciri Auto Bunuh. Cara fungsi ini berfungsi adalah menjadikan aplikasi tidak berjalan di latar belakang. Sekiranya demikian, telefon bimbit anda tidak lagi perlahan. Petua ini boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi telefon bimbit yang perlahan selepas peningkatan.

Itulah beberapa maklumat mengenai cara menangani udfauzi.com versi telefon bimbit android yang perlahan, semoga berjaya dan menghasilkan hasil yang maksimum, anda semua rakan.

Cara menjaga telefon bimbit Android agar tidak lambat

Sebenarnya, ada banyak cara untuk menjaga telefon bimbit android yang anda gunakan untuk memastikan prestasinya optimum dan tahan lama. Mungkin ada yang menerapkan kaedah di bawah ini tetapi belum menemui titik optimum. Oleh itu, untuk mengajar prestasi anda, anda mesti melakukannya dengan kerap.

Ya, kerana nama rawatan tidak hanya dilakukan sekali atau dua kali untuk menjaga prestasi yang baik. Sebagai pilihan yang dapat diterapkan dengan beberapa kaedah berikut:

 •  Perhatikan kapasiti memori telefon android
 •  Pasang aplikasi mengikut keperluan
 •  Mengekalkan skrin telefon pintar android
 •  Sentiasa mengemas kini perisian
 •  Kurangkan penggunaan widget
 •  Kosongkan data cache
 •  Matikan ciri Auto-Sync
 •  Lakukan penetapan semula kilang
 •  Menggunakan ROM tersuai
 •  Bersihkan partisi cache secara berkala
 •  Hentikan atau hapus aplikasi yang tidak digunakan.

Itulah rangkaian maklumat Cara Mengatasi HP Lemot Samsung yang dapat kami sampaikan mengenai cara menangani telefon bimbit Samsung yang perlahan. Semoga artikel ini dapat bermanfaat untuk kita semua, itu sahaja dari kami dan terima kasih.


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url