Youtube vs Blog 2 Pilihan Sukar, Semak Sekarang!

Youtube vs Blog 2 Pilihan Sukar, Semak Sekarang!

Youtube vs Blog 2 Pilihan Sukar, Semak Sekarang!, Pilih YouTube atau blog dengan lebih banyak pendapatan? Assalamu'alakum Wr. Wb. Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana melawat blog Teknotrenz. Pada kesempatan ini, Teknotrenz cuba menyatakan pendapatnya mengenai memilih YouTube atau blog dengan pendapatan lebih.

Seperti yang telah kita ketahui, di era globalisasi sekarang, baik YouTube dan blogger dapat menjana dolar, iaitu jika YouTube atau blogger dipilih sebagai penerbit Adsense. Walaupun YouTube dan Blogger adalah produk Google, kedua-duanya mempunyai platform atau kandungan yang berbeza. Untuk YouTube, mereka menggunakan kandungan video, sementara blogger menggunakan kandungan dalam bentuk majalah atau artikel.

Dan jika mereka berdua menjana wang, lebih baik memilih Youtube atau Blog? Berikut adalah gambaran ringkas pendapat saya.

Youtube vs Blog 2 Pilihan Sukar, Semak Sekarang!

Walaupun antara Youtube vs Blog, keduanya dapat digunakan sebagai media pengiklanan, tetapi keduanya mempunyai perbezaan yang sangat besar, seperti tanah dan langit. Mengetahui perbezaan antara YouTube dan Blogger, perlu dipertimbangkan antara keduanya.

1. isi yang jelas berbeza

Perbezaan paling asas antara YouTube dan Blogger adalah kandungan yang berfungsi untuk menayangkan iklan, iaitu blogger menggunakan kandungan dalam bentuk penulisan, dan YouTube menggunakan kandungan dalam bentuk video.

Berdasarkan fakta

Fakta pertama pada masa ini orang lebih suka menonton filem daripada membaca majalah, memang benar, saya juga lebih suka menonton filem daripada membaca, tetapi saya lebih suka menonton filem hanya sebagai media hiburan seperti mendengar klip video, muzik, menonton filem dan lain-lain bahawa anda mempunyai watak hiburan.

Fakta kedua, tetapi untuk maklumat lain, ternyata orang melihat pertama di blog daripada di youtube. Youtube adalah alternatif kedua jika mereka tidak mendapat maklumat yang mereka mahukan di blog.

Oleh itu, sama ada kedua-dua fakta ini benar atau tidak, cuba tanya pada diri sendiri.

2. Modal penciptaan kandungan

Dalam proses dan kos membuat kandungan, tentu saja blog lebih mudah dibuat, walaupun anda hanya mempunyai telefon Android, anda dapat menulis artikel. Kosnya juga lebih efisien daripada YouTube kerana tidak memerlukan cap internet yang besar.

Tidak seperti YouTube, untuk membuat kandungan video, anda memerlukan kamera, komputer riba dan banyak lagi untuk membuat video yang tidak murah. Anda juga perlu mempunyai kemahiran menyunting video, yang sebenarnya tidak mudah. Dan sudah pasti bahawa memuat naik video memerlukan kuota besar yang dapat menghabiskan poket anda, bahkan banyak YouTuber tidak mendapat wang mereka kembali.

3. Proses pendaftaran AdSense

Dipercayai bahawa mendaftar ke Adsense melalui YouTube lebih mudah daripada mendaftar ke Adsense melalui blogger. Betul AdSense pertama saya dapatkan dari youtube dengan hanya 3 video asal pendaftaran AdSense saya diluluskan. Tetapi pada tahun 2014, sejauh ini peraturan youtube telah berubah, iaitu 10.000 tontonan, syarat pendaftaran adsense. Anda juga tidak perlu memasang skrip kod iklan di akun YouTube Anda, karena iklan tersebut secara otomatis muncul di saluran video YouTube Anda. Yang perlu anda buat hanyalah membuat dan memuat naik video yang tidak melanggar TOS Google, kemudian buat akaun YouTube untuk mendapatkan wang.

4. Satu lagi proses pengoptimuman SEO

Sekiranya anda mempunyai blog Adsense untuk mengoptimumkan SEO blog anda, anda perlu membongkar kod HTML untuk meletakkan iklan di blog anda, bagi anda yang tidak memahami HTML itu pening tetapi jangan takut pasangan anda akan segera faham dan inilah cabarannya.

Berada di akaun Youtube Adsense anda, anda tidak perlu membongkar kod HTML, cukup berikan tajuk, tag, kategori dan keterangan menarik untuk video yang anda muat naik, jika video anda unik dan menarik, saluran anda akan dibanjiri pengunjung , yang secara automatik akan meningkatkan pendapatan anda.

5. Klik iklan yang berpotensi

Di blog, iklan dapat diletakkan di tajuk utama, di bawah judul artikel, di tengah artikel, di akhir artikel, atau di bar sisi. Selalunya, iklan blog jarang diperhatikan oleh pelawat, menjadikan kemungkinan klik pada iklan blog kurang cenderung.

Walaupun iklan yang dipaparkan di youtube memberikan beberapa posisi untuk meletakkan iklan automatik secara rawak seperti di awal video, di bar sisi video unggulan dan di bawah video.

Dalam hal ini, klik pada iklan youtube lebih berpotensi daripada blog kerana kandungan yang mereka lihat adalah video, jika sesuatu muncul di layar video, mereka akan segera mengetahuinya.

6. Pendapatan mengikut pandangan

Sekiranya anda membandingkan pendapatan yang diperoleh dari keduanya, sebenarnya berbeza. Contohnya, saluran YouTube dengan 1000 tontonan dan blog dengan 1000 tontonan dan dengan itu CPC. Tetapi pendapatan blog jauh di belakang YouTube.

Jom: Cara Daftar Google Adsense Supaya Cepat di Aprove, Simak 6 Caranya !

Ringkasnya:

Setelah membaca perbezaan di atas, anda sudah tentu boleh memilih sama ada anda mahu YouTube atau blog. Fokus untuk membuat kandungan berkualiti tinggi. Walaupun YouTube berpotensi untuk menjana lebih banyak, tetapi tidak ada gunanya jika kandungan yang anda buat tidak berkualiti tinggi, adakah anda akan menjana pendapatan yang besar? sudah tentu tidak. Tetapi jika anda dapat membuat artikel berkualiti tinggi dan menarik banyak pengunjung, tidak mustahil anda mendapat lebih banyak pendapatan dari YouTube.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah melakukan sesuatu mengikut pengetahuan anda sendiri. Sekiranya anda lebih suka menulis, anda lebih sesuai untuk menulis blog, tetapi jika anda lebih suka membuat video, anda pasti lebih sesuai dengan YouTube.

Saya cadangkan memilih satu supaya anda dapat lebih fokus, tetapi memilih kedua-duanya juga merupakan pilihan jika anda mampu. Membuat blog untuk melengkapkan saluran youtube anda atau membuat saluran youtube untuk melengkapkan blog anda yang dihubungkan bersama akan menjadi baik sekali lagi.

Terimakasih telah semak Youtube vs Blog 2 Pilihan Sukar, Semak Sekarang!, semoga ada faedahnya, sila share ke kawan dan keluarga ya.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url